Intr-un amplu exercitiu national de alarma, au rasunat sirenele de avertizare in Constanta, Braila, Galati, Calarasi, Tulcea si Vrancea.
De fapt, au sunat doar cele care au functionat. La Constanta, 4 dintre cele 68 de dispozitive nu s-au declansat, iar la Braila, cateva dintre cele mai noi avertizoare vocale nu au scos niciun sunet. Pe de alta parte, putini localnici au stiut ce reprezinta semnalele audio auzite in oras. Pana pe 21 aprilie, cat de va desfasura acest exercitiu, vor fi verificate si adaposturile antiaeriene.
La Constanta, alarma a fost data la ora 10 si 40 de minute, cand toate cele 68 de sirene montate pe cladirile din oras ar fi trebuit sa sune de cinci ori, cu o durata de cate 16 secunde.
Exercitiul a inceput cu o surpriza si pentru autoritatile care gestioneaza evenimentul, in sensul ca in momentul in care s-a dat alarma, si-au dat seama ca o parte dintre sirene nu functioneaza. De exemplu, cea situata la km 0 in curtea prefecturii nu a dat nici un semnal.
Localnicii au recunoscut ca au simtit o strangere de inima, mai ales ca nimeni nu i-a informat despre acest exercitiu.

Localnic: „Categoric ca te infioreaza, te infioreaza, sigur ca nu stii ce poate sa fie, ca e razboi, ca e cutremur.”

Localnic: „Inchidem geamurile, daca e real, ca sa nu intre, cine stie, vreo arma chimica, ceva.”

Localnic: „Ar fi utile daca am fi invatati dinainte pe ce tip de alarma sa ne pregatim.”

Stefan Taran, seful Inspectoratului pentru protectie Civila Constanta: „Factorii de decizie de la Bucuresti nu au luat aceasta masura intamplator, probabil e legata si de situatia existenta la aceasta ora in Europa in zona noastra geografica.”

In Constanta, cel mai mare adapost antierian situat sub Sala Sporturilor a fost inundat de un izvor subteran. Raman insa alte 72 de adaposturi pregatite cu masti de gaze, targi, paturi pliante, sisteme de ventilatie, retea de apa, dar nu si cu alimente.

La ora 10 si 20 de minute au sunat alarmele si in Galati. Cei mai multi trecatori s-au uitat pe sus, nedumeriti. Cel mai mare adapost anti-aerian din Galati se afla sub spitalul judetean.

La Braila, au fost ceva probleme cu sirenele electronice. Trei nu au functionat, iar cele care s-au declansat abia au fost auzite de localnici. Miercuri, alarmele vor rasuna in judetele din sudul, centrul si estul tarii.

stirileprotv.ro