Autoritatile se pregatesc pentru cel mai amplu exercitiu de alarmare a populatiei in caz de dezastru natural sau de accident cu substante periculoase.
Fiti asadar pregatiti si nu intrati in panica. Din 18 aprilie, adica de marti, sirenele anti-aeriene vor suna rand pe rand, in toata tara.
In functie de tipul de alerta, veti auzi mesajul: „Exercitiu”, urmat de un sunet specific. Pompierii vor sa afle cate dintre aceste sisteme de avertizare mai sunt functionale dat fiind ca sunt foarte vechi.

Este doar un exercitiu care vrea sa testeze cat de repede afla populatia ca a aparut un pericol iminent, dar si cate dintre aceste sirene mai sunt functionale. La nivel national sunt 7.700 de astfel de sisteme de alarmare a populatiei, iar 400 dintre ele sunt in Bucuresti.
Sunt amplasate pe cele mai inalte cladiri si sunt ingrijite de primari. Pompierii sunt cei care se asigura ca aceste alarme functioneaza.

Romania se pregateste pentru situatiile de urgenta. Sirenele vor suna in toata tara, timp de 4 zile

Fiecare sistem de alarmare trebuie sa acopere o zona cat mai mare. Asadar, va fi masurat inclusiv nivelul de zgomot.

Reporter: Ce ar trebui sa faca popultia daca suna alarmele?
Trecator: Nu stim ca nu stam in zona. Nu ne amintim, nu am prins functionand

Sistemul de alarmare poate fi de doua tipuri. Fie vorbim de un atac aerian, adica de un bombardament asupra orasului, iar atunci alarma emite 15 impulsuri la intervale de 4 secunde.
Fie vorbim de un atac chimic sau de un accident chimic major, iar alarma va emite 5 impulsuri a cate 16 secunde, cu pauza de 10 secunde intre ele.
Pompierii vor sa vada in cat timp de la anuntarea unui pericol, alarmele vor porni. Situatia este complicata pentru ca cele mai multe sirene sunt actionate manual, prin apasarea unui buton.
In mod normal dupa ce aud alarma oamenii trebuie sa se adaposteasca imediat. Fie in subsolurile blocurilor, fie la metrou.
Indicat ar fi sa aveti la indemana masti de gaze, alimente neperisabile si medicamente. In caz de atac aerian toate luminile exterioare se vor stinge pe timp de noapte.
Daca sunteti acasa si se alarma un pericol chimic, izolati geamurile si intrarile in locuinta. Exercitiul de alarmare a populatiei se va desfasura timp de 4 zile, incepand cu 18 aprilie intre orele 10 si 15.

stirileprotv.ro