Miercuri, dintre cele 400 de sirene care ar fi trebuit sa sune peste tot in Capitala, multe erau defecte, iar oamenii nu au auzit nimic.
Exista si varianta, confirmata chiar de autoritati, ca pe o raza de cativa kilometri sa nu fie amplasat, de fapt, niciun sistem de alarmare.
Pompierii au amendat toate primariiile, cu exceptia celei din Sectorul 2, pentru ca nu s-au asigurat ca aceste sirene sa fie functionale.
Acest tip de alarma este activat in caz de dezastru.
Teoretic, oamenii ar trebui sa il auda indiferent de locul unde se afla pentru a se proteja. Practic, in Bucuresti, doar unii au auzit acest sunet.
In mai multe cartiere din Capitala, oamenii nu au auzit nimic pentru ca fie sirenele nu au functionat, fie s-au auzit foarte incet.
Exercitiul de alarma din Constanta i-a panicat pe locuitori. „Inchidem geamurile, sa nu intre vreo arma chimica”
In cartiere precum Dorobanti, Dristor, Lacul Tei sau Doamna Ghica, sistemul de alarmare a functionat partial.
Sirenele, majoritatea vechi de peste 30 de ani, sunt in proprietatea primariilor de sector, care aveau obligatia sa se asigure ca acestea macar merg, daca nu au cumparat altele noi.
Nepasarea autoritatilor este evidenta, avand in vedere ca stiau de acest exercitiu, iar in urma cu o saptamana au primit amenzi de la pompieri.
Dintre cele 400 de sirene amplasate in Bucuresti, doar 59 se actioneaza dintr-un centru de comanda al primariei sau al pompierilor. Restul sunt pornite de administratorul blocului, care este alertat la randul lui de autoritatile locale. Asadar, din momentul in care se declanseaza starea de urgenta pana cand sirenele pornesc ca sa alerteze oamenii, trec minim 10 minute sau chiar mai mult. Situatia ar putea fi grava intr-un caz real, de inundatii sau atac aerian, cand totul se deruleaza in cateva secunde.
stirileprotv.ro