ORGANIZAREA SI ASIGURAREA ALARMARII PUBLICE

Semnalele de alarmare a populatiei si semnificatia acestora:

PREALARMA AERIANA: transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare catre autoritati despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Sunetul se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.

ALARMA AERIANA: prevenirea populatiei despre aparitia pericolului imediat de lovire a localitătii respective. Sunetul se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauza de 4 secunde între ele.

ALARMA LA DEZASTRE: prevenirea populatiei asupra pericolului produs de dezastre naturale. Sunetul se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauza de 10 secunde intre ele.

INCETAREA ALARMEI: inștiintarea populatiei ca pericolul a trecut. Sunetul este compus dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.

MIJLOACE DE ALARMARE

Dupa principiul de constructie si functionare, mijloacele de alarmare se clasifica în : mijloace acustice si mijloace optice.

  1. Mijloacele de alarmare acustice asigura:
  • transmiterea de mesaje verbale in direct sau preinregistrate prin intermediul sirenelor electronice;
  • emiterea de sunete acustice cu frecvenţe de 200-500 Hz prin mijloace speciale:

– sirene electrice de diferite puteri, sirene dinamice cu aer comprimat, motosirene, si sirene de mana.

– obisnuite: fluiere cu aer comprimat, clopote, sonerii, claxoane etc.

Mijloacele de alarmare optice asigura emiterea de semnale luminoase si pot fi : panouri sau dispozitive luminoase.

Sirenele electronice şi electrice se instalează la  constructiile industriale, hidrotehnice, social-culturale, economico-administrative, scoli, cladiri de locuit, agenti economici cu grad de risc, institutii publice, unitati si formatiuni militare.

Sursa: https://isubif.ro