60 de mii de lei noi! Atat a investit Primaria municipiului Targu-Jiu, într-un sistem avansat de alarmare a cetatenilor. De acum, locuitorii municipiului vor auzi, pe langa semnalele acustice, si natura dezastrului, gravitatea problemei, dar si indicatii privind modul de reactionare în aceste situatii. Mai mult, noile sirene îi vor anunta pe targujieni si daca se ia apa sau daca se anunta vreun cod meteorologic. Noul sistem functioneaza cu un simplu click sau un SMS.
Daca pana acum o persoana trebuia sa se prezinte la fata locului unde se afla sirenele, ei bine, acum activarea acestor difuzoare se poate face printr-un simplu click, ca urmare a implementarii noului sistem în cadrul Primariei Targu-Jiu. Investitia era una necesara, spun reprezentantii primariei, noul sistem aducand avantaje precum reducerea timpului de reactie sau monitorizarea functionarii fiecarui dispozitiv acustic. Din cele 31 de sirene existente la nivelul orasului Targu-Jiu, 15 sunt centralizate la Serviciul pentru Situatii de Urgenta al Primariei Targu-Jiu, iar 16, la punctul de comanda judetean. „Din biroul primariei, putem sa activam orice sirena din municipiul Targu-Jiu, cu aceasta masinarie, dar si cu un simplu click sau SMS”, a spus Radu Trusca, sef Serviciu pentru Situatii de Urgenta al Primariei Targu-Jiu.
Simulare de viitura pe raul Jiu, cu noul sistem:
Toate cele 31 de sirene vor porni chiar si cu un SMS trimis de pe telefonul mobil. Si difuzoarele electronice au fost tinta autoritatilor locale, prin acestea putandu-se transmite acum mesaje sau instructiuni si nu doar semnalul acustic de alarma. Noul sistem de alarmare a cetatenilor în caz de dezastre va fi verificat chiar astazi, cand, începand cu ora 9, va avea loc o simulare de viitura pe raul Jiu. La actiune vor participa Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Primaria Targu-Jiu, Serviciul de Gospodarire a Apelor si Hidroelectrica. „Vorbim despre 31 de sirene electrice si electronice, sisteme de alarmare publica si au rolul de a alarma populatia în situatii de urgenta sau conflict armat. Primaria Targu-Jiu a început de anul trecut acest proiect pentru modernizarea sistemului de avertizare publica, astfel încat sa poata fi avertizata populatia, în anumite situatii de urgenta din acest punct de comanda al Muncipiului Targu-Jiu, dar si de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Gorj, dispeceratul permanent”, a declarat Gheorghe Ungureanu, furnizorul echipamentelor de alarmare. Patru sirene electronice au fost deja montate în zonele: Savinesti, Petresti, Scoala Generala nr. 6 si la statia de asfalt, altele doua urmand a fi montate pana la finalul anului.