S-a dat alarma în Valea Dacilor, în satul care poartã acest nume din judetul Constanta, mai precis. La auzul sirenelor locuitorii s-au speriat teribil iar unii dintre ei au crezut chiar cã a venit rãzboiul. Nu au stiut însã cã a fost doar un exercitiu de alarmare pregãtit de Primãria Medgidia care a testat noul sistem cumpãrat de municipalitate.
„Eram cu sorã-mea, care e venitã la mine. Fã, a început rãzboiul, zic! Zice:Tu n-ai minte! Eu dau telefon acasã! A început sã plângã”, a povestit o localnicã.
Doar douã minute s-a auzit sunetul alarmei în Valea Dacilor. Suficient pentru ca o parte dintre oameni sã intre în panicã.
„Nu stiam despre ce este vorba. Am zis cã nu este lucru curat. (Reporter: Ce ati crezut ca poate fi?) Cã au venit rusii peste noi”, a povestit o altã localnicã.
Când au vãzut cã nici rusii nu vin peste ei si nici bombardati nu sunt, oamenii s-au linistit. Autoritãtile locale nu au fãcut altceva decât sã testeze noua achiziþie: un sistem modern de avertizare în caz de pericol.
„Statia respectivã asigurã alarmarea populatiei în cazul situatiilor de urgentã, în cazul catastrofelor naturale sau în cazuri iminente de conflict armat”, a declarat Marian Iordache, primar în Medgidia.
„Nu stiu scopul, nu a spus nimeni nimic, nu a vorbit nimeni, a venit si a montat-o. Nu a spus de ce, cu ce. si o auzim si noi, asta este a doua oarã când urlã”, spune un localnic.
În schimb, reprezentantii Protectiei Civile din Medgidia spun cã populaþia a fost înstiintatã de acest exercitiu.
„Populatia a fost anuntatã printr-un comunicat de presã, prin ziare, prin televiziunea localã si s-au fãcut foarte multi fluturasi care s-au împãrtit”, a declarat Adriana Radu, consilier Potectie Civilã Medgidia.
Sistemul de alarmare are nouã sirene care au fost amplasate pe institutii publice si private din satul Valea Dacilor si din Medgidia. Semnalul de alarmã este compus din cinci sunete care dureazã câte 16 secunde fiecare, cu pauzã de 10 secunde între ele. Autoritãtile au cumpãrat acest nou sistem cu 52.000 de lei.