Primariile sunt obligate prin lege sa cumpere sirene electronice cu mesaje vocale, care sa le inlocuiasca pe cele vechi, pe care le auzim in filmele de razboi.

Multi primari nu au gasit banii pentru sistemele moderne, care dau alarma si anunta pericolul: inundatie, incendiu sau cutremur.

74 de sirene electrice au rasunat in Ploiesti, insa putini au fost cei care au stiut ce se intampla. Din fericire, a fost doar un exercitiu de protectie civila dupa scenariul unei inundatii.

O lege veche de peste 10 ani obliga primariile sa cumpere sirene electronice.

Maior Felix Colezea, ISU Prahova: „O sirena electrica nu face altceva decat sa alarmeze populatia fara a explica ce se intampla, ce trebuie sa facem. O sirena electronica este independenta din punct de vedere energetic. Un cutremur major, sa spunem, evident ca nu vom mai avea energie electrica, atunci o asemenea sirena isi va putea face treaba pe acumulatorii din dotare.”

Cosmin Neacsu, Primaria Ploiesti: „O investitie in aceste sirene s-ar ridica la nivelul Ploiestiului – una aproximativ 10 mii de euro pe teritoriul Ploiestiului, ar trebui 10 sirene in prima faza”.

La Brazi, o primarie mult mai mica, oficialii au gasit bani pentru 6 sirene electronice.

Radu Leonas, Primar Brazi: „Avem sistemul prin care putem sa anuntam anumite mesaje si populatia poate fi informata de calamitati, cutremur, inundatii sau tot se intampla”.

Primarii care nu instaleaza sirene electronice pot fi amendati cu 5 mii de lei.

stirileprotv.ro